Kom met je klas

Beleef met je klas naar Modemuseum Hasselt

We need to talk about fashion! Met jullie?

Tijdens onze nieuwe expo, We Need to Talk about Fashion, gaan we op zoek naar wat mode nu eigenlijk is, hoe het ontstaat en vooral: hoe we onszelf kunnen en willen tonen.

Samen met een gids ga je op pad doorheen thema’s zoals fun, schoonheid, nostalgie, maar evenzeer ook status en overconsumptie. Hou jij ervan om elk mogelijk logo te tonen? Of kies je eerder voor een minimalistische stijl? Puilt jouw kledingkast uit van de felle kleuren of kies je voor sober zwart? En wat dacht je van feestjes… Hoeveel kleding heb jij aangetrokken voor je die perfecte outfit vond voor die ene gelegenheid?

In elke tijd roept mode nieuwe vragen op en ontlokt ze andere gevoelens. Op een interactieve manier probeer je zelf je mening te vormen zodat je die daarna tot uiting kan brengen in een aansluitende, creatieve workshop.

Praktisch:

 • Er zijn aangepaste pakketten beschikbaar voor lager (5 en 6e leerjaar) of secundaironderwijs.
  Voor kinderen van de 1,2,3 en 4e leerjaar is er een zoektocht. De leerkracht kan deze zelf begeleiden of je kan een gids boeken om je groep hierbij te begeleiden.
 • Max. 30 leerlingen per tijdstip
  (15 per gids - we vragen dat er steeds een leerkracht of begeleider van de school bij elke klasgroep blijft, zodat het museumbezoek zo vlot mogelijk kan verlopen)
 • Duur: 120 min
 • Maandag - vrijdag tussen 9u en 17u volgens afspraak
 • €5/leerling (€4 voor Hasseltse scholen), minimumbedrag €70.
  In deze prijs zijn de gids, inkom + materiaal inbegrepen.

Wil je een bezoek aanvragen of heb je vragen, mail dan naar modemuseum@hasselt.be.

Delen:

Agenda

M/Others. Mode en moederschap

Tentoonstelling - vr 14 jun 2024 tot zo 5 jan 2025

Moeders, moederfiguren, mentors en familiebanden zijn sterk verweven met de modegeschiedenis. Veel ontwerpers grijpen terug naar de stijl van hun moeder, en tegelijkertijd zorgt mom style voor heel wat inspiratie, van mom jeans tot mini-mes, in de mode vandaag. Symbolische modemoeders als Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet en Sonia Rykiel drukken hun artistieke stempel op creaties van tijdgenoten én die van hedendaagse ontwerpers.

Historisch gezien verhulde kledij het veranderende lichaam van moeders-in-spe. Vanaf 1900 ontstaat er echter zowel in de mode als in de maatschappij een grotere bewustwording rond de culturele identiteit van moeders, die uitmondde in een echte viering van moeders en moederfiguren in 20ste- en 21ste-eeuwse mode.

Van de Heilige Maagd over naar hedendaagse mode-experimenten die stereotypes ontkrachten tot getuigenissen van non-binaire ouders, wensouders en adoptieouders. Van Christian Diors New Look tot de ontwerpen van Jacquemus en de statige “vrouwen die dragen” van de Zuid-Afrikaanse Thebe Magugu: de moederfiguur als inspiratiebron en bron van creativiteit in de mode is terug van … nooit weggeweest?

Lees meer
image M/Others. Mode en moederschap

Blijf op de hoogte