DressUndress

DressUndress

Avec ou sans habits?

26.02.22-20.11.22

Il est à nouveau permis de montrer le corps (nu). C’est ce qu’il ressort des récentes semaines de la mode. Les naked dresses, minijupes et autres crop tops font rage. Mais les tenues qui dissimulent le corps de la tête aux pieds sont également en vogue parmi les personnalités en vue. Quels sont vos canons de beauté ? Comment transposez-vous vos valeurs et vos normes dans vos tenues vestimentaires ? Et surtout : qu’est-ce qui vous influence dans vos choix ?

Depuis plusieurs siècles, la mode oscille entre cacher le corps et l’exposer. Ce qui est aujourd’hui accepté dans la mode ne l’était pas hier, et vice versa. Le tabou frappera tantôt la cheville, tantôt un dos nu. Qu’est-ce qui déclenche ce mouvement de balancier, et comment les créateurs le gèrent-ils ? Dans l’expo DressUndress, le Musée de la Mode de Hasselt tente de répondre à ces questions.

Un simple regard sur l’histoire de la mode suffit pour comprendre que la tension entre dissimuler et dévoiler est influencée par des normes et des valeurs liées à l’époque. L’approche du corps, de la beauté, de la sexualité, de la décence, de la discrétion ou du genre prend forme et varie dans la mode au gré des périodes. Comment ? En cachant le corps, ou certaines de ses parties, ou au contraire, en les mettant en évidence.

Publication

Une publication, disponible en néerlandais et en anglais, accompagne l’exposition. Il ne s’agit pas d’un catalogue traditionnel mais d’un magazine richement illustré alternant des articles de rechercheurs internattionaux et journalistes avec des interview de créateurs, musiciens et acteurs de mode. Le résultat est une image du monde de l’activewear dans toute sa diversité.

Plus d'infos
Un magazine richement illustré alternant des articles de rechercheurs internattionaux et journalistes avec des interview de créateurs, musiciens et acteurs de mode

Agenda

Malheureusement, pour le moment nous ne proposons que des activités en Néerlandais.

Aperitiefrondleiding door DressUndress

Begeleide uitstap of rondleiding - dim. 2 oct. 2022 11:00 - Plusieurs dates
Welke regels omtrent mode waren gisteren anders dan vandaag? En welke lichaamsdelen onthul of verstop je? Samen met een gids ga je doorheen de expo op zoek naar antwoorden. Als kers op de taart bubbel je nog na met een glaasje cava of een mocktail. Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Een bevlogen gids toont je wat er vandaag in de mode mag, wat gisteren niet mocht en andersom. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers van toen en nu daarmee om? Welk lichaamsdeel zet jij in de kijker met je outfit? Welk juist niet? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden? Steeds vaker zien we tieners met cropped tops over straat lopen, maar borsten worden op sociale media daarentegen gecensureerd. Daarnaast horen we ook steeds kritiek over vrouwen die zwemmen in burkini’s. Het is dus duidelijk dat er uiteenlopende meningen zijn over het verbergen of tonen van het lichaam. Al eeuwenlang is er een pendelbeweging aan de gang tussen onthullen en verhullen. Wat toon je en wat niet? En op welke manier evolueert dit? Hoe mensen kijken naar het lichaam, seksualiteit, fatsoen, bescheidenheid of gender evolueert en krijgt vorm in de mode. De vragen met betrekking tot het naakte lichaam worden steeds vaker gesteld. Ook gastcurator Murielle Scherre houdt zich hiermee bezig. Om deze reden bekijkt de expo DressUndress dit onderwerp vanuit verschillende tijden en invalshoeken. Via deze tentoonstelling laten diverse ontwerpers zien hoe designers het lichaam omvormen aan de hand van kleding. Samen met een gids ga je op zoek naar antwoorden en vorm je je eigen mening rond het onderwerp. Om de rondleiding af te sluiten kan je genieten van een glaasje cava of een mocktail.
Lisez la suite
image Aperitiefrondleiding door DressUndress

Start to... borduren. Met borduurbitch Nike Reynders

Cursus met open sessies - sam. 22 oct. 2022 13:00
Kom jij ook wel eens van die leuke borduurwerkjes tegen op social media, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Of ben je er net mee begonnen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Tijdens deze workshop leert Nike Reynders je in de kneepjes van het vak. Benieuwd? Reserveer dan jouw plek! Nike Reynders wil je graag laten kennismaken met haar favoriete hobby: borduren. Van omabloemen tot Lisa Simpson of Marc Van Ranst, ze borduurt het allemaal! Ze werkt vooral met de klassieke borduurring, maar experimenteert ook met borduren op kledij.
Lisez la suite
image Start to... borduren. Met borduurbitch Nike Reynders

Expo DressUndress. Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion?

Tentoonstelling - sam. 26 févr. 2022 à/au dim. 20 nov. 2022
Naakt mag weer. Dat laten de recente modeweken ons zien. Naked dresses en cropped tops zijn weer all the rage. Welk lichaamsdeel zet jij in de kijker met je outfit? Welk juist niet? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden? Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Wat vandaag mag in de mode, mocht gisteren niet en andersom. Nu weer is een enkel taboe, later een blote rug. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers toen en nu daarmee om? Met de expo DressUndress gaat Modemuseum Hasselt op zoek naar antwoorden. Eén blik op de modegeschiedenis en het is al snel duidelijk dat die spanning tussen verhullen en onthullen beïnvloed wordt door tijdgebonden normen en waarden. Wat mensen in een bepaalde periode denken over het lichaam, schoonheid, seksualiteit, fatsoen, bescheidenheid of gender krijgt vorm in de mode. Hoe? Door juist het lichaam, of delen ervan, te verhullen of het net in de kijker te plaatsen. Naakt in de mode is dus niet zomaar een trend, maar nauw verbonden aan actuele vraagstukken over het lichaam. DressUndress bekijkt die betekenisvolle lichamelijkheid vanuit verschillende invalshoeken, van de late achttiende eeuw tot vandaag. Ontwerpen van Vivienne Westwood, Olivier Theyskens, Walter Van Beirendonck, Elsa Schiaparelli, Alexander McQueen, Raf Simons, Alaïa, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester, Versace, Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, … laten op de expo zien hoe designers de voorbije decennia het lichaam manipuleren door middel van kleding. #bodypositivity? Naked dresses choqueren anno 2021 zoals een blote enkel in de negentiende eeuw. Een tiener mag naar school in cropped top, terwijl blote tepels op sociale media een no-go zijn en onmiddellijk gecensureerd worden door een aangepast algoritme. Wil je zwemmen met een burkini? Dan krijg je af te rekenen met een storm aan kritiek. Onthullende én verhullende kleding maakt de meest uiteenlopende meningen los. Wanneer is het tonen of juist niet tonen acceptabel? Wie of wat bepaalt dat? Het is ook vraag die gastcurator Murielle Scherre zich stelt. Scherre is de vrouw achter het duurzame lingeriemerk la fille d'O. Zij werkt dagelijks met het menselijk lichaam en staat ook zelf op de barricaden voor een inclusieve lichaamsbenadering. Ze verzet zich tegen steriele schoonheidsidealen: haar stukken zijn ontworpen voor échte lichamen met cellulitis, rimpels, sproetjes, ... Maar niet iedereen is even enthousiast over dit ‘onvervalste’ lichaam. Dat blijkt wel uit censuur op sociale media of in real life, zoals Scherre ook zelf mocht ervaren. In de audiotour van de expo deelt de ontwerpster haar visie. Ze lokt discussie uit en confronteert je met je eigen waarden en normen.
Lisez la suite
image Expo DressUndress. Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion?

Meet the curators (curatorenrondleiding in Z33 en Modemuseum Hasselt)

Begeleide uitstap of rondleiding - jeu. 13 oct. 2022 19:00
Hoe kan je, zonder jezelf te verliezen, deel uitmaken van een groter geheel? De expo's 'Fitting In' in Z33 en 'DressUndress' in Modemuseum Hasselt vertrekken vanuit de meerstemmige samenleving. Wie bepaalt de norm? En hoe bepaal je zelf je identiteit? De curatoren van Z33 en Modemuseum Hasselt leiden je exclusief rond in beide expo's en gaan hierover met jou in gesprek. Reserveren is verplicht
Lisez la suite
image Meet the curators (curatorenrondleiding in Z33 en Modemuseum Hasselt)

Eindfeest - Q&A: debat tussen Murielle Scherre en Aya Noël

Lezing of congres - sam. 19 nov. 2022 14:30
Tijdens het eindfeest van DressUndress Week geeft de vrouw achter het lingeriemerk La fille d’O, Murielle Scherre, je een kijkje in haar ontwerp- en productieproces. Want modeontwerp is meer dan creatieve expressie, het is ook probleemoplossend denken. Zeker in het ontwerpen van lingerie wordt het concept voortdurend aan techniek en materiaal getoetst. Tijdens een debat met Aya Noël, een journaliste met een voorliefde voor duurzame mode, beantwoordt Muriëlle een hele hoop vragen. Niet enkel van de interviewster, maar ook die van jou. Wil jij weten wat haar visie is en wat haar inspireert? Kom dan zeker een kijkje nemen! Murielle Scherre is niet enkel een ontwerpster, maar ze is ook de gastcurator van de expo DressUndress. Een tentoonstelling die aspecten van onthullen en verhullen, gender, seksualiteit en het lichaam op zich in vraag stelt.
Lisez la suite
image Eindfeest - Q&A: debat tussen Murielle Scherre en Aya Noël

@modemuseum_hasselt

Restez au courant